Even voorstellen….onze stagiairs Thomas en Christan: zij doen onderzoek naar matkop.

Dit voorjaar verwelkomt Ecoresult twee enthousiaste stagiairs: Thomas Los en Christan de Kievit! Onder begeleiding van onze collega Cornelis Fokker doen zij onderzoek naar matkop.

De laatste decennia is het aantal matkoppen in Nederland sterk afgenomen. Daarom is het belangrijk om meer over deze soort te leren. “In Nederland is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de broedbiologie van matkoppen. In het werkgebied van Ecoresult komt de soort nog relatief veel voor, wat voor ons de reden is geweest om zelf dit onderzoek te starten. Hopelijk vergroten we hiermee de kennis over deze soort en kunnen we handvatten bieden om het leefgebied van de matkop te verbeteren,” vertelt Cornelis.

Onze stagiairs zetten het onderzoek voort dat Ecoresult in mei vorig jaar startte.

Thomas Los richt zich op de broedbiologie van matkoppen in West-Brabant. Hij is 22 jaar, woont in Zwijndrecht en studeert Landscape & Environment Management in Delft.

Zijn passie voor natuur, en vooral voor vogels, is duidelijk terug te zien in zijn vrije tijd. Tijdens de trekperiode is hij in het weekend vaak op een Waddeneiland te vinden om vogels te observeren. Daarnaast werkt hij al twee jaar als veldmedewerker bij Ecoresult en geeft hij natuurexcursies in de Biesbosch.

Zijn stageonderzoek richt zich op de oorzaken van de snelle achteruitgang van matkoppen in Nederland. “Ik kijk uit naar een mooie, leerzame periode!” aldus Thomas.

Christan de Kievit doet specifiek onderzoek naar het broedsucces van matkoppen in de regio IJsselmonde.

Hij onderzoekt factoren als nestgelegenheid, concurrentie, predatie, nestactiviteit en nestkenmerken.

Christan zit in het vierde jaar van de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving (Dier en veehouderij) in Delft en heeft een brede interesse in dieren en natuur.

Naast vogels kijken houdt hij van reizen, cultuur en sport.

Cornelis is enthousiast over hun komst: “Met hun passie voor vogels en uitgebreide kennis hierover, brengen Thomas en Christan waardevolle expertise mee. Ze storten zich met veel energie en toewijding op dit onderzoek, en we kijken uit naar hun bevindingen!”

De resultaten van dit gerichte onderzoek zijn eveneens waardevol voor de Provincie Zuid-Holland en de Vogelbescherming. Met de verkregen inzichten kunnen zij concrete beschermingsmaatregelen voor de matkop ontwikkelen. Dit is voor beide organisaties een belangrijke motivatie om in 2025 aan dit onderzoek bij te dragen!

Later dit jaar delen we de eerste resultaten van dit vervolgonderzoek naar matkop. Stay tuned!

Vond je dit nieuwsbericht interessant? Deel het met anderen:

Resultaten onderzoek broedbiologie matkop 2024
Texel Big Day 2025