Vleermuisonderzoek

Vleermuisonderzoek is het onderzoek naar welke vleermuissoorten in een bepaald gebied voorkomen en hoe zij dit gebied gebruiken.

Wat het vleermuisonderzoek inhoudt

Door het uitvoeren van een vleermuisonderzoek wordt onderzocht welke vleermuissoorten in een bepaald gebied (plangebied) voorkomen en hoe zij dit gebied gebruiken. Dit type onderzoek is gericht op het lokaliseren van voortplantingsplaatsen en vaste rust- en verblijfplaatsen van vleermuizen.

Een vleermuis kent verschillende verblijfplaatstypen: zomerverblijfplaatsen, kraamverblijfplaats, paarverblijfplaatsen en winterverblijfplaats. Naast het lokaliseren van verblijfplaatsen wordt er tijdens het vleermuisonderzoek ook gekeken naar vliegroutes en foerageergebieden. Bij het uitvoeren van vleermuisonderzoek zijn de bepalingen in het meest recente vleermuisprotocol leidend. Nu is dat het Vleermuisprotocol 2021.

Alle zeventien in Nederland voorkomende vleermuissoorten zijn door de Wet natuurbescherming strikt beschermd. Vleermuizen gebruiken gedurende het jaar veelal verschillende verblijfplaatsen, elk met hun eigen functie. Doorgaans wordt er onderscheid gemaakt tussen gebouwbewonende en boombewonende soorten. Alle verblijfplaatsen zijn strikt beschermd en mogen niet verstoord of verwijderd worden zonder ontheffing Artikel 3.5 van de Wet natuurbescherming.

Vleermuizenonderzoek perioden

De precieze onderzoeksperioden zijn afhankelijk van soort en functie. Maar op basis van het vleermuisprotocol dient onderzoek normaliter plaats te vinden in twee perioden:

  • 15 mei – 15 juli
  • 15 augustus – 30 september

Op basis van een ecologische quickscan worden de aanwezige vleermuispotenties bepaald en wordt indien schadelijke effecten op voorhand niet zijn te voorkomen aanvullend vleermuizenonderzoek geadviseerd.

Ecoresult B.V. heeft door de jaren heen uitstekende kennis en een ruime ervaring omtrent vleermuisonderzoek opgebouwd. Voor het optimaal uitvoeren van het vleermuisonderzoek maken wij gebruik van onder andere batdetectors (D240X), nachtcamera’s en batloggers. Onze ecologen zijn met alle typen onderzoek en vervolgstappen bekend en begeleiden u graag op een professionele en deskundige manier om zo tot de beste en meest praktische oplossing te komen.

Deze dienst aanvragen of advies nodig? Neem gerust contact op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anton van Meurs

Projectmanager en adviseur ecologie

Vestiging Hendrik-Ido-Ambacht

Kringloopweg 22
3343 LR Hendrik-Ido-Ambacht
Zuid-Holland

Vestiging Veenendaal

Lunet 2-8
3905 NW Veenendaal
Utrecht

Stuur de klantenservice een bericht via Whatsapp