Een vleermuis kent verschillende verblijfplaatstypen: zomerverblijfplaatsen, kraamverblijfplaats, paarverblijfplaatsen en winterverblijfplaats. Naast het lokaliseren van verblijfplaatsen wordt er tijdens het vleermuisonderzoek ook gekeken naar vliegroutes en foerageergebieden. Bij het uitvoeren van vleermuisonderzoek zijn de bepalingen in het meest recente vleermuisprotocol leidend. Nu is dat het Vleermuisprotocol 2021.
Alle zeventien in Nederland voorkomende vleermuissoorten zijn door de Wet natuurbescherming strikt beschermd. Vleermuizen gebruiken gedurende het jaar veelal verschillende verblijfplaatsen, elk met hun eigen functie. Doorgaans wordt er onderscheid gemaakt tussen gebouwbewonende en boombewonende soorten. Alle verblijfplaatsen zijn strikt beschermd en mogen niet verstoord of verwijderd worden zonder ontheffing Artikel 3.5 van de Wet natuurbescherming.
De precieze onderzoeksperioden zijn afhankelijk van soort en functie. Maar op basis van het vleermuisprotocol dient onderzoek normaliter plaats te vinden in twee perioden:
Op basis van een ecologische quickscan worden de aanwezige vleermuispotenties bepaald en wordt indien schadelijke effecten op voorhand niet zijn te voorkomen aanvullend vleermuizenonderzoek geadviseerd.
Ecoresult B.V. heeft door de jaren heen uitstekende kennis en een ruime ervaring omtrent vleermuisonderzoek opgebouwd. Voor het optimaal uitvoeren van het vleermuisonderzoek maken wij gebruik van onder andere batdetectors (D240X), nachtcamera’s en batloggers. Onze ecologen zijn met alle typen onderzoek en vervolgstappen bekend en begeleiden u graag op een professionele en deskundige manier om zo tot de beste en meest praktische oplossing te komen.
Projectmanager en adviseur ecologie