Texel Big Day 2024

Update Texel Big Day 2024

Team Ecoresult ziet samen met een ander team de meeste soorten!

Afgelopen weekend stond Texel weer in het teken van vogels kijken en genieten van de natuur tijdens het driedaagse Wadden Vogelfestival.

Door de vele activiteiten, zoals de Texel Big Day, is bijna 24.000 euro opgehaald voor de bescherming van de kustbroedvogels.

Dit was na corona de derde keer op rij dat Ecoresult meedeed. De vorige 2 edities heeft team Ecoresult gewonnen maar dit jaar was de concurrentie het sterkst door de deelname van het zeer sterke SOVON Putters team en meerdere andere teams met uitstekende vogelaars.

Ons team dit jaar: Bas Verhoeven, Jonathan Janse, Mark de Vries en teamcaptain Kees de Vries.
We zijn om 00.00 uur gestart en gefinisht om 22.15 uur met in totaal 140km fietskilometers.

Resultaten:
We hebben in totaal 149 soorten waargenomen, exact evenveel als vorig jaar. Hiermee hadden we hetzelfde aantal soorten als de SOVON Putters. Omdat zij als enige een soort zagen, die door geen ander team werd gezien (Europese kanarie), waren zij de eindwinnaars.

Onze leukste soorten:
– Koperwiek, die eigenlijk alweer in Scandinavië hoort te zitten.
– Zeldzame soorten waaronder de kuifkoekoek, steppenkiekendief, zwarte wouw, morinelplevier, velduil en zeearend.
– Dwergmeeuw, zwarte stern, kleine strandloper, middelste zaagbek, rouwkwikstraat en sijs.

Lees hier meer over de uitslagen van het Wadden Vogelfestival.

Bericht van 1 mei:

24 uur achter elkaar vogels waarnemen voor het goede doel, de kustbroeders

Op de fiets of lopend zoveel mogelijk vogelsoorten waarnemen op Texel, dat is de Texel Big Day! Precies over 10 dagen, op zaterdag 11 mei, wordt dit evenement voor de zevende keer georganiseerd en Ecoresult is dit jaar voor de vierde keer van de partij.

Texel Big Day is een wedstrijd voor vogelaars die in teams van 1-4 personen de hele dag (24 uur) op Texel zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten proberen te zien en te horen.

Doel van dit evenement is om geld in te zamelen voor het beschermen van de kustbroedvogels zoals sterns, plevieren en de scholekster.

Deze groep vogels staat onder druk omdat de kuststreek één van de drukste regio’s van ons land is.
Alle teams worden uitgedaagd om zoveel mogelijk geld op te halen. In 2023 werd er ruim 15.000 euro ingezameld wat besteed is aan verschillende projecten ter bescherming van de kustbroeders.

Wil jij team Ecoresult helpen aan een mooi bedrag? Op de website van het vogelfestival kun je doneren en meer lezen over de projecten en doelen voor 2024.

Mede namens de kustbroeders hartelijk dank!

Wil je deze spannende wedstrijd op de voet volgen? Klik dan hier.

Team Ecoresult is er klaar voor!

Een aantal soorten die we vorig jaar tijdens Texel Big Day hebben waargenomen: