Nu ook ecologische werkbegeleiding op grote schaal

Waar Ecoresult vaak alleen adviseerde en controleerde bij ecologisch onderzoek, neemt het steeds vaker ook de uitvoerende rol op zich. “Op kleine schaal deden we het begeleidingswerk al wel, maar sinds kort doen we dat ook bij grote projecten”, vertelt ecologisch adviseur bij Ecoresult, Mark Bouwmeester.

Een mooi voorbeeld van zo’n groot project is de renovatie van zes galerijflats aan de Diepenbrockstraat in Delft. Bij het uitgebreide vleermuisonderzoek dat in 2019 is gedaan, werd de aanwezigheid vastgesteld van veertien verblijfplaatsen van de gewone dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis. Ecoresult heeft naar aanleiding daarvan een ecologisch verantwoord plan aangeleverd waarin onder andere het gebruik van ‘exclusion flaps’ werd geadviseerd. “Een houten kistje met een rubberen flapje die je voor openingen op muren plaatst. Met die flaps zorg je ervoor dat de vleermuizen het gebouw uit kunnen maar niet meer binnen kunnen komen”, legt Mark uit. Toen de ontheffing binnen was heeft Ecoresult de flats is samenwerking met de vaste onderaannemer Theo Blaak ongeschikt gemaakt.

De effectiviteit van de exclusion flaps heeft Mark Bouwmeester ook goed kunnen vastleggen op video:

Ongeschikt maken

“Dat ongeschikt maken, het ecologische begeleidingswerk, werd bij grote projecten dus eerst door de aannemer/opdrachtgever zelf geregeld. Nu pakken we dat vanuit Ecoresult ook op”, vertelt Mark. “Met Theo hebben we de flaps aangebracht aan de buitenkant van de gebouwen en de openingen afgesloten met compriband.” Na de werkzaamheden krijgen de vleermuizen een aantal dagen om te vertrekken en vervolgens controleert het team van Ecoresult de aanwezigheid van de vleermuizen weer met detectors.

In één keer

Mark: “Bij dit project is het ons in één keer gelukt om de panden vleermuisvrij te maken en dat is bijzonder. Meestal glippen er nog wel een aantal tussendoor en zijn er meerdere rondes nodig, maar dit keer dus niet.”

De grote drie

Ecoresult neemt onder andere het ecologische begeleidingswerk op zich voor de ‘grote drie’: de vleermuis, huismus en gierzwaluw, de meest voorkomende soorten waar onderzoek naar gedaan moet worden bij bouwprojecten. Denk bij het begeleidingswerk aan het ophangen van tijdelijke nestkasten of gevelkasten.

Wil je meer informatie over ecologische werkbegeleiding? Neem dan contact met ons op!

Vond je dit nieuwsbericht interessant? Deel het met anderen:

Vleermuisonderzoek van start
Vleermuisprotocol 2021