Nieuwe nestgelegenheid voor ooievaarspaar Buitenplaats De Tempel

Een van de ooievaarsparen uit de kolonie van Buitenplaats De Tempel ten noorden van Rotterdam heeft een nieuw nest gekregen. Omdat de boom waar het nest zich in bevindt, uit veiligheidsoverwegingen gerooid moest worden, krijgt dit paar een nieuw nest. Na onderzoek vond Ecoresult een geschikte plek op het landgoed. We plaatsten daar begin februari samen met de gemeente Rotterdam, Natuurmonumenten en het team van Bats & Birds een ooievaarspaal. Een bijzondere klus want door de drassige ondergrond was deze broedpaal niet zomaar geplaatst.

Ooievaarspaal met prima aanvliegroute

Bij het zoeken naar een nieuwe plek wordt onder meer rekening gehouden met een goede aanvliegroute (dus zonder obstakels voor de ooievaars zoals hoge bomen, masten of gebouwen) en niet te dicht bij de Rijksweg. Ecoresult vond een geschikte plek voor de ooievaarspaal met een groenstrook en ruigte eromheen.

Monitoren diverse diersoorten door Ecoresult

Op dit moment vinden herstelwerkzaamheden plaats op Buitenplaats De Tempel zodat het gebied voor een breed publiek toegankelijk wordt. Ecoresult doet daarom onderzoek naar verschillende dieren, planten en paddenstoelen die op het landgoed leven. Denk aan soorten zoals ooievaar, blauwe reiger, buizerd, ransuil, marters en vleermuizen. Door deze soorten te monitoren en hun leefgebied in kaart te brengen kan er rekening worden gehouden met waar en wanneer herstelwerkzaamheden het beste kunnen plaatsvinden. Zo krijgt de natuur de tijd om zich aan te passen.

Het ooievaarsechtpaar bewonderen

Nieuwsgierig naar dit landgoed? Je kunt wandelend Buitenplaats De Tempel ontdekken over de eeuwenoude lanen en romantische, slingerende paden. Op de website van Natuurmonumenten vind je meer informatie over de wandelroute. Als je start op de parkeerplaats van Buitenplaats De Tempel (bereikbaar vanaf de A13 of via de West-Abtspolderseweg in Rotterdam) zie je ook de nieuwe nestpaal voor de ooievaars. Misschien heeft het ooievaarspaar dan de nieuwe nestgelegenheid ontdekt en kun je ze vanaf de parkeerplaats bewonderen.