Onderzoek

Wat is een flora en fauna onderzoek?

Denk bijvoorbeeld aan onderzoek voor een verbouwing, voor natuurbeheer, voor een natuurwaardekaart of voor een gebiedsontheffing. Afhankelijk van hoe uitgebreid het onderzoek is, kijken we naar planten, vogels, vleermuizen, vissen, muizen, dagvlinders, nachtvlinders, sprinkhanen, amfibieën en reptielen.

Wanneer is flora en fauna onderzoek nodig?

Dat hangt er maar net vanaf. Projectontwikkelaars kunnen met ecologische quickscan flora en fauna onderzoek te maken krijgen omdat ze een omgevingsvergunning nodig hebben. Zij hebben dan van doen met de Flora- en faunawet, die o.a. het doden, beschadigen of verstoren van die soorten voorkomt en die mensen verplicht om aan de zorgplicht te voldoen als ze ruimtelijke ingrepen doen.

Maar organisaties als de Landschappen, Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer laten ook flora en fauna onderzoek doen, namelijk voor de natuur die zij beheren. Ecoresult onderzoekt dan de natuurkwaliteit en adviseert organisaties in hoe zij hun natuur het beste kunnen beheren om die kwaliteit te behouden of te verbeteren. Kortom, twee totaal verschillende redenen om flora en fauna onderzoek te laten doen.

Wie voert flora en fauna onderzoek uit?

Het uitvoeren van flora en fauna onderzoek is echt een specialisme. Niet iedereen heeft voldoende zicht op en kennis over de beschermde dieren en planten in een gebied. Daarom zijn er specialistische ecologische quickscan bureaus (zoals Ecoresult), waar mensen werken met de juiste achtergrond en kennis van zaken, zodat ze gedegen onderzoek kunnen doen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verduidelijkt op hun site waar een deskundig ecologisch adviseur aan moet voldoen en wat nu goed flora en fauna onderzoek maakt.

Hoe gaat flora en fauna onderzoek in zijn werk?

Dat is moeilijk te zeggen, want dat hangt helemaal af van de opdracht die we krijgen. Als we onderzoek doen in het kader van de Flora- en faunawet, kijken we eerst in welk gebied de ingreep plaatsvindt en wat daar precies gaat gebeuren. Vervolgens onderzoeken we welke planten en dieren in het plangebied aanwezig zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld broedvogels, vissen, dagvlinders of vleermuizen zijn.

Dan gaan onze mensen het veld in, soms al heel vroeg, bijvoorbeeld om te controleren op broedvogels. Zij tellen wat ze zien en horen, noteren hun bevindingen en brengen in kaart welke soorten waar in het gebied (potentieel) voorkomen. Tijdens hun onderzoek volgen zij specifieke richtlijnen die maken dat het onderzoek wetenschappelijk en/of juridisch valide is. Richtlijnen zijn diverse soortenstandaards, het vleermuisprotocol en gedragscodes. Ook gebruiken zij soms speciale hulpmiddelen, zoals batdetectors bij vleermuisonderzoek.

Actuele flora en fauna projecten

Ecoresult heeft op dit moment diverse flora en fauna projecten die gericht zijn op natuurbeheer. We werken nu onder andere voor Brabants Landschap. In het kader van het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) voeren we in Brabant bij de Groote en Kleine Beerze en bij Nuenens Broek & Ruweeuwsels voor hen flora en fauna onderzoek uit.

Elke provincie in Nederland heeft natuurbeheerplannen, om de rijke natuur in Nederland in stand te houden en te laten ontwikkelen. Op basis van het beheertype dat in het natuurbeheerplan staat, krijgt de beheerder subsidie. Ecoresult kijkt welk beheertype er door de beheerder is bedacht, inventariseert welke planten en dieren er in het gebied leven en brengt zo de stand van zaken in kaart.

Meer weten over flora en fauna onderzoek bij Ecoresult?

Op onze website vind je meer over onze ecologische diensten en specifieke onderzoekstypen, zoals visonderzoek, vleermuisonderzoek en vogelonderzoek.

Overzicht van
diensten / onderzoeken Ecoresult

Vragen of opmerkingen?

Muizenonderzoek De Ronde Venen
Vogelbroedseizoen gestart
Vogelonderzoek op de Zandmotor
Certificaat elektrovisserij behaald
Visonderzoek Gemeente Sliedrecht
Nieuw elektrisch visnet
Vleermuisonderzoek ’s Gravenweg te Rotterdam
Broedvogelonderzoek in volle gang
Reddingsplan voor unieke vleermuizen
Ecologisch werkprotocol nieuwbouwlocatie te Vught
Opvallend weinig dagvlinders
Twee zeer zeldzame zuidelijke glazenmakers gevonden in Noord-Brabant
Landschapsgebruik meervleermuizen Amsterdam e.o. onderzocht
Hoe staat het met de habitat van de Noordse woelmuis?
Zaterdag opening oeverzwaluwwand Texel
Op stap met de vleermuisonderzoeker
5 dingen die je moet weten over flora en fauna onderzoek
Dit weekend: Vlendag 2014 voor vleermuisliefhebbers

Vragen over ecologisch onderzoek en wat Ecoresult voor jouw project kan betekenen? Neem contact met ons op.