Voor de uitvoering van het plan wordt eenmalig een ontheffing van de Flora- en faunawet aangevraagd. Een nieuwe proactieve werkwijze van soortenbescherming die de Gemeente Rotterdam oppakt. Daarmee faciliteren zij eigen projecten, maar ook plannen van anderen.
Het soortmanagementplan is een nieuwe tool waarin omschreven staat hoe de bescherming van soorten wordt uitgevoerd. Voorziene ruimtelijke ontwikkelingen worden samen gebracht met bestaande- en potentiele beschermde soortfuncties. En hieruit vloeien maatregelen zodat soorten altijd de beschikking hebben over leefgebied.
Wij hebben voor de Gemeente Rotterdam het vleermuisonderzoek uitgevoerd. De werkwijze voor het onderzoek is het Vleermuisprotocol 2013. Doordat wij lid zijn van de Werkgroep Generieke Ontheffing & Soortmanagementplannen voorzien wij daarnaast in actuele informatie over de inhoud van het plan en procedures. Bruikbaar voor het opstellen van het plan en de ontheffingsaanvraag.
Vleermuizen zijn door de Flora- en faunawet beschermd. Het dier zelf is beschermd. En ook de plaatsen die voor het dier van levensbelang zijn. Dit zijn de plekken om te foerageren, te verblijven en om te gebruiken als vliegroute.
In Hoogvliet zijn dit jaar 6 vleermuissoorten aangetroffen. De zeldzaamste soort was de gewone grootoorvleermuis. De meest algemene de gewone dwergvleermuis.
Een soortmanagementplan leent zich ook goed voor andere soortgroepen zoals:
Met plezier komen wij langs om de kansen voor uw gebied te verkennen. Neem gerust contact op!
Projectleider en Adviseur gebiedsinrichting