Soortmanagementplan vleermuizen Hoogvliet in de maak

In opdracht van de Gemeente Rotterdam hebben wij een vleermuisonderzoek uitgevoerd.
Voor de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet wordt door de gemeente Rotterdam gewerkt aan een soortmanagementplan voor vleermuizen. Over een periode van maximaal 10 jaar kan zonder wettelijke procedures worden gewerkt aan de herstructurering van Hoogvliet.

Voor de uitvoering van het plan wordt eenmalig een ontheffing van de Flora- en faunawet aangevraagd. Een nieuwe proactieve werkwijze van soortenbescherming die de Gemeente Rotterdam oppakt. Daarmee faciliteren zij eigen projecten, maar ook plannen van anderen.

Nieuwe tool

Het soortmanagementplan is een nieuwe tool waarin omschreven staat hoe de bescherming van soorten wordt uitgevoerd. Voorziene ruimtelijke ontwikkelingen worden samen gebracht met bestaande- en potentiele beschermde soortfuncties. En hieruit vloeien maatregelen zodat soorten altijd de beschikking hebben over leefgebied.

Vleermuisonderzoek

Wij hebben voor de Gemeente Rotterdam het vleermuisonderzoek uitgevoerd. De werkwijze voor het onderzoek is het Vleermuisprotocol 2013. Doordat wij lid zijn van de Werkgroep Generieke Ontheffing & Soortmanagementplannen voorzien wij daarnaast in actuele informatie over de inhoud van het plan en procedures. Bruikbaar voor het opstellen van het plan en de ontheffingsaanvraag.

Wettelijk beschermd

Vleermuizen zijn door de Flora- en faunawet beschermd. Het dier zelf is beschermd. En ook de plaatsen die voor het dier van levensbelang zijn. Dit zijn de plekken om te foerageren, te verblijven en om te gebruiken als vliegroute.

Gewone grootoorvleermuis

In Hoogvliet zijn dit jaar 6 vleermuissoorten aangetroffen. De zeldzaamste soort was de gewone grootoorvleermuis. De meest algemene de gewone dwergvleermuis.

Ook voor andere soorten

Een soortmanagementplan leent zich ook goed voor andere soortgroepen zoals:

  • Vogels (steenuil, gierzwaluw, roek, huismus).
  • Amfibieën (rugstreeppad, heikikker).
  • Vissen (bittervoorn, kleine modderkruiper).
  • Zoogdieren (das, bever).

Met plezier komen wij langs om de kansen voor uw gebied te verkennen. Neem gerust contact op!

Vragen? Neem gerust contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Danny Eijsackers

Danny Eijsackers

Projectmanager en adviseur gebiedsinrichting

Vestiging Hendrik-Ido-Ambacht

Kringloopweg 22
3343 LR Hendrik-Ido-Ambacht
Zuid-Holland

Vestiging Veenendaal

Lunet 2-8
3905 NW Veenendaal
Utrecht

Stuur de klantenservice een bericht via Whatsapp