Huismus ringonderzoek Hendrik-Ido-Ambacht
Met trots melden wij de start van een nieuw onderzoek met als doel om de kennis over huismussen te vergroten. Het onderzoek is gestart in het voorjaar van 2022. Het onderzoek houdt zich bezig met de werkzaamheid van de mitigatie voor huismus. Om een deel van deze vragen proberen te beantwoorden, gaan wij onderzoeken wat het verspreidingsgedrag is van huismussen in een wijk in Hendrik-Ido-Ambacht waar de bebouwing wordt gesloopt.
Omgevingswet en monitoring
Wij bij Ecoresult doen in het kader van de Omgevingswet veel monitoring van huismussen en stellen mitigatie- en compensatieplannen op voor ontwikkelingen waarbij huismussen (tijdelijk) verstoord worden.
Huismussen zijn namelijk beschermd onder de Vogelrichtlijn. Ook doen wij nadat de ontwikkelingen zijn uitgevoerd, soms monitoring om te bepalen of de maatregelen werken.
Dit zijn bijvoorbeeld de tijdelijke en permanente nestkasten die worden geplaatst gedurende het project vordert. Bij deze monitoring blijven nog veel vragen onbeantwoord. Het is namelijk niet bekend of de huismussen die eerst in het projectgebied zaten, daadwerkelijk de vogels zijn die gebruik maken van de alternatieve nestkasten. Of worden ze bijvoorbeeld deel van een andere kolonie?
Inzichten krijgen door te ringen
Om meer inzicht hierin te krijgen, ringen wij de komende tijd huismussen in een wijk van Rhiant dat vanaf het najaar gefaseerd gesloopt zal worden. Hierbij wordt ook de nieuwbouw gefaseerd opgeleverd. De bedoeling is om de komende tijd zo veel mogelijk huismussen te ringen, zowel adult als (nest)jong, omdat de overleving van huismus niet groot is.
We blijven de komende jaren de huismussen volgen en kijken waar (en in wat) ze verblijven.
Kleurringonderzoek huismus
Wij voeren het onderzoek uit door gebruik te maken van kleurringen. Deze kleurringen zorgen voor een unieke code per vogel. Hiernaast plaatsen wij ook één metalen ring met een code van het Vogeltrekstation. Deze code is echter niet zo makkelijk af te lezen en individueel herkenbare kleurringen zorgen voor een veel grotere kans op terugmelding. Er is hiervoor gekozen omdat huismussen wanneer deze gevangen zijn niet gemakkelijk terug te vangen zijn. Maar met behulp van de kleurringen is het toch mogelijk om individuele huismussen te herkennen met bijvoorbeeld een verrekijker.
Tijdens het plaatsen van de ring kijken wij ook naar de leeftijd en gezondheid van de huismussen. De vogels worden zo snel mogelijk weer losgelaten in de buurt van waar ze gevangen zijn. Dit onderzoek wordt uitgevoerd volgens de goedgekeurde protocollen van Vogeltrekstation.
Heb je vragen of opmerkingen over dit project, of ben je benieuwd waar wij je mee kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@ecoresult.nl
Huismus met kleurringen waargenomen?
Heb jij een huismus in Hendrik-Ido-Ambacht gezien met kleurringen? Dan kan je ons helpen door deze waarneming te delen met ons! De codes van huismussen zijn als volgt: elke vogel heeft één metalen ring en drie kleurringen. Een voorbeeld van een code is dit: BM NY. Hier wordt ‘B’ bedoelt als blue, ‘M’ als de metalen ring, ‘N’ als noir (zwart) en ‘Y’ als yellow. We hebben gebruik gemaakt van de volgende kleuren: blauw (B), groen (G), geel (Y), rood (R), wit (W) en zwart (N). Vooralsnog hebben we 27 huismussen geringd met allen de metalen ring aan de onderkant van de linker poot.
Een waarneming van een gekleurringde huismus kan je doorgeven via de website van Vogeltrekstation.
Cornelis Fokker
Monitoring huismus en omgevingswet
Ecoresult doet in het kader van de omgevingswet veel monitoring van huismussen en stellen mitigatie- en compensatieplannen op voor ontwikkelingen waarbij huismussen (tijdelijk) verstoord worden.
Wilt u een Omgevingsvergunning voor een natuurgerelateerde activiteit aanvragen? Ecoresult B.V. heeft alle kennis in huis om u op ecologisch gebied bij te staan. Wij begeleiden u graag bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit of een Natura-2000 activiteit en het proces er naar toe.
Neem contact met ons op en vraag naar onze collega Cornelis Fokker, projectleider van dit huismus ringonderzoek.