Natuurinclusief bouwen

Nieuwe manier van bouwen: natuurinclusief

De afname in de hoeveelheden soorten fauna en flora in combinatie met een toenemend duurzaamheidsbesef heeft geresulteerd in een nieuwe opkomende manier van bouwen: natuurinclusief bouwen. Dit houdt in dat bij de bouw van woningen, bedrijfspanden en andere objecten de natuur wordt geïntegreerd.

Voorzieningen voor stadsnatuur worden daarbij opgenomen in het pand. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het leidt tot een wezenlijk andere manier van bouwen ten opzichte van de voorgaande/ huidige manier.

In bovenstaande video vertelt onze collega Martijn van der Neut over hoe zijn advies betreffende natuurinclusief bouwen  is geïntegreerd in een nieuwe woonwijk in Hardinxveld Giessendam.

Wat is natuurinclusief bouwen?

Natuurinclusief bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij zodanig wordt gebouwd en ingericht dat een bouwwerk of andere ruimtelijke ontwikkeling bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden. Stad en natuur zijn de laatste decennia steeds verder uit elkaar gegroeid. De wijze van bouwen in combinatie met de ecologisch weinig interessante inrichting van de buitenruimte vormt hiervoor een belangrijke oorzaak. Hierdoor is er een afname zichtbaar in de hoeveelheden van bepaalde soorten fauna en flora.

Natuurinclusief bouwen biedt hiervoor een oplossing door het integreren van natuurinclusieve maatregelen bij ruimtelijke ontwikkelingen, met als doel het creëren van een geschikte en aantrekkelijke leefomgeving voor mens, plant en dier.

Aanleiding natuurinclusief bouwen

Nieuwe huizen en kantoren bieden steeds minder verblijfplaatsen voor vleermuizen en vogels. Maar ook energiebesparende maatregelen als na-isolatie van bestaande gebouwen kunnen nadelig uitpakken voor gebouw-bewonende vogels en vleermuizen. Het zijn soorten die overwinteren en/of zich voortplanten in gaten, spleten en spouwmuren van gebouwen.

Als gevolg van deze stedenbouwkundige ontwikkelingen zijn met name het aantal huismussen en gierzwaluwen sinds het eind van de vorige eeuw sterk afgenomen. Deze soorten genieten dan ook een strikte bescherming in Nederland. De afname van deze voor de meeste mensen bekende soorten in combinatie met een toegenomen duurzaamheidsbesef vormt de aanleiding voor de opkomst van natuurinclusief bouwen.

Waarom natuurinclusief bouwen?

Natuurinclusief bouwen brengt veel voordelen met zich mee. De biodiversiteit wordt in de stad vergroot, waardoor er meer dier- en plantensoorten zich in de stad zullen bevinden. Dit kan de hoeveelheid ongewenste soorten zoals ratten en muggen in de leefomgeving
verminderen.

Daarnaast verhoogt het de:
• Geluidsisolatie
• Luchtzuivering
• Waterbergingscapaciteit
• Warmteregulering in het stedelijk gebied

Deze voordelen verhogen uiteindelijk de leefkwaliteit van de stad en bieden tal van voordelen voor mens en natuur.

Hoe werkt het in de praktijk?

Natuurinclusief bouwen is een verzamelterm voor tal van maatregelen en manieren om natuur te integreren bij de bouw van woningen, kantoren en andere gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van nest- en vleermuiskasten in de gevel van een gebouw.

Maar natuurinclusief bouwen gaat verder dan enkel het plaatsen van kasten. Er zijn veel mogelijkheden beschikbaar, zoals het plaatsen van vleermuistorens, het vergroenen van gevels en daken, het bouwen van insectenmuren of de aanleg van vijvers of andere watergangen met natuurvriendelijke oevers.

Stedelijke gebieden en natuurterreinen waar mens en natuur in harmonie naast elkaar leven.

Echter is natuurinclusief bouwen nog geen gemeengoed onder gemeentes, architecten en projectontwikkelaars. Door middel van boeken, symposia en cursussen wordt met succes deze nieuwe trend verder onder de aandacht gebracht.

Er zijn al diverse gemeentes, waaronder Amsterdam en Rotterdam, die recent hebben besloten natuurinclusief bouwen op te nemen in hun beleid. Ook zijn er diverse gemeentes waarbij ruimtelijke (bouw)ontwikkelingen moeten voldoen

aan een bepaald natuurinclusief puntensysteem. Als je vragen hebt over hoe stedelijke gebieden en natuurterreinen zo ingericht kunnen worden dat mens en natuur in harmonie naast elkaar kunnen leven, neem dan contact met ons op!

Vragen over natuurinclusief bouwen en wat Ecoresult voor jouw project kan betekenen? Neem contact met ons op.