Steenmarter in Noord-Brabant op video vastgelegd
Geheel toevallig heeft onze natuur- en landschapsecoloog Anton van Meurs een steenmarter in Breda vastgelegd op camera. Dit is een zeer bijzondere vondst! In dit artikel lichten we toe hoe Anton het beestje heeft ontdekt, waarom deze vondst zo bijzonder is en kun je de video bekijken.
Toename en verspreiding van de steenmarter
De steenmarter is een klein roofdier uit de marterfamilie. Rond 1700 daalde het aantal steenmarters in ons land. Dit had onder andere te maken met de jacht op de pels. Sinds 1973 is het roofdiertje een beschermde diersoort in Nederland. Het jagen, verjagen, vangen, doden en zelfs verstoren van de steenmarter is verboden. De laatste jaren zien we dat de populatie van de steenmarter weer sterk toeneemt.
Niet alleen de aantallen nemen toe (deels ook veroorzaakt door nieuwe onderzoeksmethoden), ook het leefgebied spreidt zich uit. De steenmarter leeft in een stenige omgeving zoals huizen en schuren. De oostelijke rand van ons land (Limburg, Brabant, Overijssel, Gelderland en Groningen) is hun leefgebied. Maar steeds vaker komen er meldingen binnen van steenmarters die in het midden en westen van ons land gehuisvest zijn.
Over de vondst in Breda
Een aantal maanden geleden deed Anton een flora en fauna onderzoek op een boerderij in Breda. Een aantal schuren moet gesloopt worden maar de eigenaar had een kerkuil gesignaleerd. Zonder een juist verplaatsingsaanpak van de uil, kunnen de schuren niet worden gesloopt. Anton begon zijn onderzoek in de veronderstelling sporen van een kerkuil aan te treffen waarna hij een verhuisplan kon opstellen om de beschermde uil in veiligheid te brengen.
Een ecoloog kan naar aanleiding van sporen ontdekken welk dier ergens gehuisvest is. De sporen die Anton vond in de schuur waren niet afkomstig van een kerkuil. Er werden diverse voedselresten, uitwerpselen en een latrine gevonden. Dit wees op de aanwezigheid van een steenmarter. Zoals aangegeven is de vondst van deze steenmarter in Breda bijzonder, er is slechts voor zover wij weten een handjevol waarnemingen van deze soort bekend op het grondgebied van Breda.
Om zeker te zijn van de uitkomst van het onderzoek, is er een cameraval geplaatst bovenin de schuur.
Steenmarter op beeld vastgelegd
Een cameraval is een ideaal hulpmiddel om de aanwezigheid van dieren in een gebied te waarnemen. Door middel van een sensor maakt de camera een foto wanneer hij bewegingen ziet. Na een aantal weken geen steenmarter te hebben ontdekt, verscheen hij daar toch. Op deze video’s kunt u de beelden bekijken die zijn opgenomen met de cameraval.