Ecoresult verkrijgt vergunning voor soortenmanagementplan Gemeente Delft

Na een goede samenwerking met Gemeente Delft en Omgevingsdienst Haaglanden kunnen we met trots melden dat Ecoresult de vergunning heeft aangevraagd en verkregen voor het soortenmanagementplan (SMP) van Gemeente Delft. Het betreft de wijken Voorhof en Buitenhof. Dit betekent dat de Gemeente Delft in samenwerking met vier wooncorporaties aan de slag kan met het verduurzamen van het woonbezit in deze twee wijken. Daarnaast is er ruimte voor particuliere initiatiefnemers en Verenigingen van Eigenaren om hun bezit te verduurzamen waarbij via de Gemeente Delft een aanvraag gedaan kan worden om aan te haken bij het soortenmanagementplan.

SMP-coördinator

Binnen Gemeente Delft fungeert een SMP-coördinator als contactpersoon, administreert de projecten onder het SMP en het managet het aantal projecten wat tegelijk uitgevoerd kan worden. Dankzij standaard mitigatie en standaard ecologisch werkprotocollen kunnen veel werkzaamheden volgens een vaste werkwijze uitgevoerd worden. Door aan te sluiten bij het SMP is het mogelijk 1,5 tot 2 jaar op een project te besparen.
Bijzonderheden soortenmanagementplan Delft

Aan het opgeleverde soortenmanagementplan zijn twee bijzonderheden:

  • In 2022 heeft Ecoresult in samenwerking met Bionet meervleermuizen gezenderd en een kraamkolonie van 9 meervleermuizen gevonden. Uit de vervolgtellingen door onze vleermuisonderzoeker Roel van Marrewijk blijkt dat de kolonie gegroeid is naar 18 exemplaren. Deze vondst past in het patroon wat door West-Nederland gezien wordt, waarbij de grotere kolonies in aantal afnemen en kleinere deelkolonies formeren. Het gebouw met de meervleermuiskolonie is uitgesloten van het SMP en werkzaamheden mogen alleen met een separate vergunning voor een flora- en fauna activiteit uitgevoerd worden.
  • Dit SMP betreft het eerste exemplaar in Zuid-Holland wat conform de nieuwe Richtlijn Soortenmanagementplannen Versie 2 – Oktober 2023 van de Omgevingsdienst Haaglanden is opgeleverd.

Ecoresult heeft ook opdracht gekregen om het bestaande soortenmanagementplan uit te breiden met de wijken Tanthof en Wippolder. Hiervoor is het eerste veldwerk in het najaar van 2024 al uitgevoerd.

Soortenmanagementplannen voor Zuid-Holland en Noord-Brabant

De komende 2 jaar mogen we in Zuid-Holland 8 soortenmanagementplannen en in Noord-Brabant 1 soortenmanagementplan opstellen.

Bij Ecoresult geloven we dat soortenmanagementplannen bijdragen aan een praktische invulling van de natuurwetgeving waarbij natuurinclusief bouwen en bevordering van biodiversiteit de standaard is.

Vragen over het soortenmanagementplan of natuurinclusief bouwen? Neem contact met ons op. Onze adviseurs vertellen je graag over wat Ecoresult voor jouw project kan betekenen.