Zeldzame kleine dwergvleermuis in Zwolle

In september is door medewerkers van Ecoresult B.V. een waarneming gedaan van de kleine dwergvleermuis (Pipistrellus pygmaeus). Een uiterst zeldzame en lastig waar te nemen vleermuis. Het betreft de 1e waarneming van deze soort in Zwolle en de 2e waarneming van deze soort in de provincie Overijssel.

Vleermuisonderzoek

Tim ontdekte het dier tijdens vleermuisonderzoek in een woonwijk van Zwolle. Bij dit vleermuisonderzoek wordt gebruik gemaakt van batdetectors. Hiermee zijn de ultrasone roepjes van vleermuizen te horen. De kleine dwergvleermuis viel tijdens dit veldbezoek op door zijn erg hoge roep. De geluidsopname die Tim maakte werd later geanalyseerd door Anton, vleermuisdeskundige bij Ecoresult B.V. Met behulp van speciale computersoftware kon de geluidsopname grafisch worden weergegeven in een zogeheten “sonogram”.

Sonogram

Deze sonogram geeft informatie over de lengte van de roep, de vorm, het tijdsinterval tussen de roepjes, etc. Allemaal eigenschappen die naast de frequentiehoogte iets kunnen zeggen over de soort vleermuis. Omdat het om een zeer zeldzame soort gaat, is de opname ook voorgelegd aan andere vleermuisexperts uit binnen- en buitenland. Hun conclusie was eenduidig: met zekerheid een kleine dwergvleermuis!

Verblijfplaats

In Nederland was de kleine dwergvleermuis voor 2008 nog nooit (met zekerheid) waargenomen. De soort, die verblijfplaatsen in zowel gebouwen als in bomen heeft komt voornamelijk voor in Zuid- en Midden-Europa, Scandinavië en op de Britse eilanden. Sinds de eerste waarneming in 2008 is de alertheid op deze soort door vleermuisdeskundigen toegenomen en zijn er jaarlijks enkele waarnemingen van deze vleermuis gedaan. In Overijssel kan er na september 2016 dus een tweede stip bij op de verspreidingskaart!

NDFF kaart

Benieuwd naar wat we nog meer doen? Bekijk dan onze andere ecologische onderzoeken.