Ruim 430 vleermuis- en vogelkasten in het Gooi

Een woningcorporatie in het Gooi is begonnen met voorbereiding voor een grootschalig renovatie- en isolatieproject. Niet alleen worden de ramen van tal van oudere woningen voorzien van dubbel glas, maar ook worden de daken vervangen om op deze manier een energiezuiniger woningvoorraad te verkrijgen. Goed nieuws zou u zeggen, maar niet voor de vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen die onder deze daken en in de luchtspouw leven: zij dreigen door deze renovatie “dakloos” te worden. Om de vogels en vleermuizen toch van de broodnodige verblijfplaatsen te voorzien, plaatst Ecoresult namens de woningcorporatie ruim 430 vogel- en vleermuiskasten.

Zorgvuldige nabootsing van de huidige leefomgeving

De vogel- en vleermuiskasten worden niet alleen gebruikt om te schuilen, maar ook om bijv. te broeden wanneer de huidige plaats hiervoor tijdelijk of permanent verwijderd is. Iedere vogelsoort krijgt een eigen kast. Ook de vleermuizen worden voorzien van op maat gemaakte kasten. Op deze manier kan het materiaal van de kast én de plaats en het formaat van de invliegopening zorgvuldig worden afgestemd op de behoeften per soort.

De kasten worden op diverse locaties geplaatst: er wordt gekeken naar de vliegrichting per soort en naar de windrichting(en). Beide richtingen moeten gelijk zijn aan die van de huidige verblijfplaats, zodat de leefomgeving van de dieren zo goed mogelijk wordt nagebootst. Dit vergroot de kans dat de dieren de kast (snel) vinden en gebruiken aanzienlijk.

Plaatsing van de kasten in Hilversum

Vóórdat de kasten geplaatst konden worden, heeft Ecoresult onderzocht welke dieren er in al de gebouwen leven. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zijn er nu kasten opgehangen. Voordat de vogels gaan broeden, worden de gaten in de daken en muren gedicht en worden er schroten geplaatst onder de dakgoten. Dit voorkomt dat de vogels en vleermuizen nog steeds onder de daken kunnen komen als de renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Uiteraard zullen zij vervolgens op zoek gaan naar een ander heenkomen. Omdat de locatie en vormgeving van de kast overeenkomt met die van de oude verblijfplaats, is de kans groot dat de vogels en vleermuizen de kasten vinden en gebruiken om te broeden en te schuilen.

Heeft u zelf een bouwproject op de planning staan en wilt u weten of er vogels, vleermuizen of andere (beschermde) dieren leven in het gebied in en rondom uw bouwproject? Neem dan gerust contact op voor een (oriënterend) flora en fauna onderzoek.

blog_kasten_Ecoresult blog_kasten_Ecoresult1 blog_kasten_Ecoresult2