De hoogtepunten van Ecoresult in 2014

We naderen het eind van 2014 – een mooi moment om terug te blikken op afgelopen jaar én om vooruit te kijken. We hebben hard gewerkt dit jaar en fantastische projecten mogen uitvoeren. Ons team stak de koppen bij elkaar om een lijstje te maken van de hoogtepunten dit jaar. Dit is het resultaat!

Welke mooie dingen hebben we dit jaar gedaan?

 

1. Vondst tweekleurige vleermuis

In oktober was Koen van Veen voor Ecoresult in Breda om vleermuisonderzoek te doen. Daar deed hij een mooie, onverwachte vondst: hij ontdekte een tweekleurige vleermuis. Bijzonder, want deze vleermuissoort wordt zelden waargenomen in ons land. Meer over de vondst lees je in dit blogartikel.

2. Ecologische werkbegeleiding in de Bethunepolder

Het team van Ecoresult was dit jaar actief in de buurt van het Utrechtse Maarssen, namelijk in de Bethunepolder. Daar deden we de ecologische werkbegeleiding bij het herinrichtingsproject voor natuur en water. De werkbegeleiding verliep goed en mede daardoor kwamen er tijdens de werkzaamheden alsnog diverse grutto’s, tureluurs en kieviten succesvol tot broeden. Meer over dit project lees je hier.

Werkbegeleiding Bethunepolder

3. Steenmarters voor cameraval

Anton van Meurs plaatste in een bosvakje langs een viaduct van de A28 ter hoogte van de gemeente Zwolle een wildcamera. Gedurende de eerste nacht daaropvolgend waren verschillende steenmarters te zien, spelend met het voer en met elkaar. Buitelend over elkaar heen. De foto’s van de wildcamera hebben we samengevoegd tot een filmpje, dat je op onze Facebookpagina kunt bekijken.

4. Vleermuisonderzoek landgoederen Schieveen

Afgelopen jaar onderzochten Koen van Veen en Anton van Meurs voor Ecoresult met hulp van meerdere vrijwilligers twee landgoederen in Rotterdam. Tijdens dit onderzoek vonden ze meerdere bomen met verblijfplaatsen van de rosse vleermuis, watervleermuis, gewone grootoorvleermuis en ruige dwergvleermuis. De uitwerking en analyse vindt momenteel nog plaats, maar op voorhand is dit een van de beste onderzoeksgebieden van 2014!

5. Presentatie resultaten SNL

Op 11 februari hielden Sander Terlouw en Leon Boon een presentatie bij Natuurmonumenten over de resultaten van een grote SNL monitoringsopdracht. Ze gaven die presentatie aan het beheerteam van Natuurmonumenten om hen een goed beeld te geven van de effecten van hun beheerwerk op de SNL doelsoorten. Ook gaf Ecoresult adviezen om het beheer nog beter af te stemmen op de doelstellingen.

6. Natuurtoets Stadswerven Dordrecht

Afgelopen zomer voerde Ecoresult een natuurtoets uit in de zuidelijke insteekhaven in de Stadswerven in Dordrecht voor Stichting Dordtse Wateren. Deze natuurtoets was onderdeel van een studie om te kijken of het haalbaar is om de haven als duurzame en groene woon-werkplek in te richten voor drijvend erfgoed (bijv. oude binnenvaartschepen). Deze ruimtelijke ontwikkeling is een burgerinitiatief.

Mede dankzij onze natuurtoets is vastgesteld dat de haalbaarheid van het burgerinitiatief hoog geacht wordt en dat zowel de Gemeente Dordrecht als de Provincie Zuid-Holland dit op basis van deze haalbaarheidsstudie verder willen ondersteunen en daar ook financieel aan bij willen dragen. Het project kan daarom ook uitgevoerd worden!

7. Ecologische visie tijdelijkheid Wilgenrijk

Ecoresult was dit jaar ook betrokken bij project Wilgenrijk. In de Dijkpolder bij Maassluis werkten we samen met Plein06 om een prachtig groene woonwijk te ontwerpen waarin rekening wordt gehouden met flora en fauna. Meer weten over dit project? Lees dan dit artikel.

Surprise party en teamdag

Maar er werd natuurlijk niet alleen maar gewerkt dit jaar! Zo waren we bij een surprise party voor de 25e verjaardag van collega Bas Verhoeven en hadden op 11 juli een teamdag in het prachtige Zwanenwater, een natuurgebied bij Callantsoog in Noord-Holland. Ook waren we blij met het feit dat Anton van Meurs ons team dit jaar fulltime als ecoloog kon komen versterken.

Teamdag Ecoresult

Teamdag Ecoresult 2014

Wat gaan we in 2015 doen?

Ook in 2015 staan er weer prachtige projecten op de planning. Een overzicht van enkele dingen die voor begin 2015 op de planning staan:

We zullen onze werkzaamheden en de ontdekkingen die we doen ook in 2015 weer met jullie delen via de blog en social media.

Namens team Ecoresult wensen we je een goede jaarwisseling en een natuurrijk 2015 toe!