Aanvraag ontheffing voor ruimtelijke ingrepen nu alleen digitaal

Heb je vanwege de Flora- en faunawet een ontheffing of vrijstelling voor een ruimtelijke ingreep nodig? Dan kun je die ontheffing sinds kort alleen nog maar digitaal aanvragen. De RVO heeft namelijk bepaald dat het papieren aanvraagformulier per 1 september verdwijnt.

Digitale ontheffingsaanvraag

Digitaal ontheffing aanvragen

Sinds 1 september 2014 zijn mensen dus verplicht hun ontheffingsaanvraag digitaal in te dienen. Dit doet u op RVO.nl. Ook alle correspondentie rondom de aanvraag verloopt sinds 1 september digitaal. De verandering zou het aanvragen van een ontheffing of vrijstelling makkelijker moeten maken.

Een ontheffingsaanvraag kan nodig zijn voor diverse situaties, activiteiten en werkzaamheden waarin je met de Flora- en faunawet te maken krijgt. Dit wet is in heel Nederland van kracht om kwetsbare plant- en diersoorten die in het wild leven te beschermen.

Waar moet je op letten bij een ontheffingsaanvraag?

De RVO geeft verschillende adviezen voor als je digitaal een ontheffingsaanvraag gaat doen. Allereerst dien je de aanvraag op tijd te doen, omdat deze een bepaalde doorlooptijd heeft. Ten tweede is het belangrijk om het aanvraagformulier zo compleet mogelijk in te vullen, omdat de aanvraag dan zo snel mogelijk verwerkt kan worden.

Verder krijg je in het formulier de ruimte je ontheffingsaanvraag te onderbouwen. Doe dit zo goed mogelijk, want deze informatie heeft de RVO nodig om je aanvraag te beoordelen. Daarbij adviseert de RVO je gebruik te maken van soortenstandaards, die per soort informatie geven over eventueel onderzoek en mitigerende maatregelen.

Hulp nodig bij de ontheffingsaanvraag?

Ecoresult heeft veel ervaring met de Flora- en faunawet en ons team weet van alle praktische en procedurele zaken waar u mee te maken krijgt. Omdat het vaak complexe projecten betreft, helpt ons team uiteenlopende opdrachtgevers met hun ontheffing of mitigatieplan. Ook voeren we elk jaar weer allerlei onderzoeken uit voor klanten door het hele land en voorzien we hen van advies in diverse vraagstukken.

Je kunt bij Ecoresult onder andere terecht voor flora en fauna onderzoek, visonderzoek en vogelonderzoek. Op onze website vind je een overzicht van al onze diensten en de projecten die we onlangs uitgevoerd hebben.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel voor meer informatie naar 078-7518412, stuur een mailtje naar info@ecoresult.nl of vul ons contactformulier in op de website.