Mooie vondst: tweekleurige vleermuis in Breda

Iets meer dan een maand geleden deed Koen van Veen in de buurt van het Amphia Ziekenhuis Molengracht in Breda een bijzondere ontdekking: hij nam de tweekleurige vleermuis waar. Iets dat tot nu toe maar drie keer eerder voorkwam in Breda.

Een bijzondere observatie

Koen was voor Ecoresult in Breda om vleermuisonderzoek te doen in het kader van ruimtelijke ontwikkelingen. Ecoresult kijkt hier welke vleermuizen er in het gebied voorkomen en welke functies het gebied heeft voor vleermuizen.

Ondanks dat Koen er niet in het bijzonder naar op zoek was, ontdekte hij een tweekleurige vleermuis – en dat was best wel speciaal. Deze vleermuis wordt namelijk zelden waargenomen in Nederland, omdat ons land in de uiterste westgrens van het verspreidingsgebied van de vleermuizensoort ligt. Er is ook maar één kraamkolonie bekend, in de provincie Utrecht.

Bovendien is de tweekleurige vleermuis in het veld op geluidskenmerken moeilijk te onderscheiden van de veel vaker voorkomende laatvlieger. Gelukkiger is het door de steeds verdere ontwikkelende apparatuur makkelijker geworden om de soort waar te nemen, maar daarvoor is wel altijd geluidsanalyse nodig. Met een sonogram kunnen we dan zien om welke soort het gaat. Dit is een van de specialismen binnen Ecoresult.

Sonogram vleermuis

Sonogram van de tweekleurige vleermuis in Breda

Unieke looks

Zo moeilijk als de tweekleurige vleermuis met het gehoor te onderscheiden van andere vleermuizen, zo makkelijk is het als je hem in je handen hebt. De soort heeft echt een unieke look! Naar Nederlandse maatstaven is het een forse vleermuis met, zoals de naam al doet vermoeden, een tweekleurige vacht. Die vacht is bruin met zilverwitte tot geelwitte haarpunten. De vleermuis is 6 cm lang en heeft een spanwijdte van ongeveer 30 cm.

Tweekleurige vleermuis

Tweekleurige vleermuis uit Spijkenisse (© Anton van Meurs, Ecoresult)

Als je ‘m wilt vinden…

Zoals gezegd is de tweekleurige vleermuis in Nederland zeldzaam en wordt de soort maar enkele tot enige tientallen keren per jaar gezien. Die waarnemingen zijn verspreid door het hele land, maar vooral langs de kust en in grote steden. Mocht je zelf op ontdekkingstocht willen: de trefkans is het grootst in het najaar (tweede helft van september t/m november), vlakbij hoge gebouwen en langs de grote rivieren.

Meer weten over hoe de vleermuisonderzoekers van Ecoresult te werk gaan? Lees dan ons artikel Op stap met de vleermuisonderzoeker!